Wat is gravel biken, gravelen of gravel fietsen?

De Specialized gravel series limburg zijn met trots early adapters van het “gravelen”. Acht jaar geleden werden we getriggerd door de beelden vanuit de VS waar de eerste lange afstand gravel races werden georganiseerd. Wij waren als organisatie op zoek naar een nieuwe uitdaging en hebben met veel enthousiasme destijds een van de eerste gravel toertochten in Nederland georganiseerd.

Wat is de juiste naam?

Er worden verschillende benamingen gebruikt, maar meestal wordt gravel, het engelse woord voor grind gebruikt in combinatie met fietsen of biken. Uiteindelijk komen alle benamingen op hetzelfde neer of je het nu gravelen, gravellen, gravel fietsen, gravel biken of grindfietsen noemt.

Wat is gravelen?

Maar wat is “gravelen” nu eigenlijk? Wij zien deze relatief nieuwe tak binnen de wielersport als het beste van drie werelden waarin het veldrijden, mountainbiken en weg wielrennen wordt gecombineerd. Gravelen is genieten op de veldwegen, verharde wegen en single tracks waarbij jij aan het stuur zit en de vrijheid hebt om op elk moment een andere route te nemen. 

Wij zijn fan van deze sport en dragen dat al jaren uit in Nederland, België en Duitsland met de Gravel Series Limburg.

Ervaar deze waanzinnig leuke sport zelf en stap op de gravelfiets.